Кога е нужно да потърсим спешна помощ

За голямо съжаление твърде много станаха нещата днес, които все по-често ни отвеждат в лекарският кабинет, в спешното или в болнично заведение. Изложени на все по-голям стрес, напрежение и неспокойствие в живота, групата на застаряващите нараства драстично у нас, а болестите засягат и все повече млади. Кои са нещата, от които трябва да се предпазим, за да защитим и съхраним за по-дълго здравето си и кога се налага да потърсим лекарска помощ. На тези въпроси избрахме да се спрем в детайли в настоящата тема.

Съществуват няколко вида кризисни състояния, при които лекарската намеса и бързата помощ са повече от належали. Сред тях на челни места се нареждат – мозъчен инсулт и сърдечния инфаркт. Те крият реална опасност за човешкото здраве и цялост и поради това не бива да се игнорират.

Какво представлява мозъчният инсулт?

Мозъчен инсулт се характеризира с двигателни проблеми. Най-често той се характеризира с натежаване на крайниците до изтръпването на такива. При мозъчен инсулт, пациента изпитва затруднения в говора, а съзнанието му е напълно разконцентрирано.

Какво представлява сърдечен инфаркт?

Сърдечен инфаркт се характеризира с остра болка в средата на гърдите, а тя от своя страна е придружена от усещане за задух и обилно потене. В тези симптоми могат да бъдат разпознати и редица други, като например болезнено лява ръка, болезнено ляво рамо.

Как да процедираме при проява на мозъчен инсулт?

При инсулт пострадалото лице трябва да се постави в легнало положение по корем и с главата надолу към пода

Как да процедираме при проява на сърдечен инфаркт?

При инфаркт пострадалия трябва да остане в седнало положение.

И в двата случая не се дават никакви лекарства на пострадалите от инсулт или инфаркт, в това число бабини рецепти, докато лекарският екип на спешна помощ не пристигне. Само професионално медицинско лице може да даде точна диагностика и мнение по въпроса за последвали действия. Много от случаите се оказва, че симптомите на различни болести са идентични, а се оказва, че са строго индивидуални и неразбиращият може да се заблуди в преценката.